Rioolgemalen WRIJ

Rioolgemalen WRIJ
Soort project Rioolgemalen
Opdrachtgever Waterschap Rijn en IJssel
Vestigingsplaats Doetinchem

Het project

Waterschappen hebben o.a. als taak om rioolwater te zuiveren. Dit influent wordt via persleidingen naar de waterzuiveringen aangevoerd en gezuiverd. Vanwege de huidige millieu eisen, zijn de waterschappen verplicht om data ten aanzien van bijvoorbeeld overstorten te archiveren en moet de actuele status van een gemaal getoond kunnen worden.

De opdracht

De rioolgemalen zijn aan persleidingen gekoppeld en elk gemaal beschikt over pompen die het rioolwater verpompen naar de waterzuivering. De status van het gemaal moet op afstand zichtbaar en te beinvloeden zijn door de operators. Communicatie lijnen mogen niet vaker belast worden dan noodzakelijk. Oftewel in geval van storingen moet de gemaalbesturing zelf contact opnemen met de hoofdpost om deze te melden.

Het resultaat

Op de waterzuivering staat een SCADA PC systeem opgesteld met een router, waarmee verbinding opgebouwd kan worden met de rioolgemalen. Als de communicate opgebouwd is, dan kan de status van de gemalen zichtbaar worden gemaakt en kunnen instellingen worden gewijzigd. Daarnaast worden rapportage gegevens ten aanzien van overstorten, KwH verbruik e.d. in een database opgeslagen. Door zowel de hardware als de software vergaand te standaardiseren, beschikt het Waterschap Rijn en IJssel over een bedieningsvriendelijke oplossing. Deze oplossing is binnen alle afdelingen naadloos te gebruiken.